Pentti Nikulan patsas

Pentti Kustaa Nikula (s. 3.2.1939) on Euroopan mestari, maailmanennätysmies ja 5 metrin haamurajan ensimmäisenä maailmassa ylittänyt seiväshyppääjä – erinomaisia meritteejä. 1962 hän voitti EM-kultaa ja hyppäsi maailmanennätyksen (494) sekä valittiin vuoden urheilijaksi Suomessa ja suosituimmaksi suomalaiseksi. Maaginen 5 metrin ylitys onnistui sisähallissa Pajulahdessa helmikuussa 1963, jolloin hän ylitti korkeudet 500, 505 ja 510.

Ulkoradoilla Nikula jäi 5 metrin ylityksessä toiseksi, sillä USA:n Brian Stenberg hyppäsi 500 (27.4.63) noin viikkoa aikaisemmin kuin Pentti (5.5.63). Pentin ylitys oli kuitenkin Euroopan ennätys – jo viides hänen osaltaan vuoden sisällä. Lisäksi hän oli ehtinyt hypätä sisäradalla Euroopan ennätyksen 471 keväällä 1962.

Nikula omi noihin aikoihin käyttöön tulleen lasikuituseipään ominaisuudet ja käytön nopeasti. Sitä kuvaa myös hänen kehityksensä 1962-63. Hän hyppäsi Lahdessa 6.5.62 ulkoratojen Euroopan ennätyksen 472 ja päivää vaille vuoden kuluttua siis ylitti ulkoradoilla jo 500.

Pentti Nikulan nousua seiväshypyn valtiaaksi auttoi hyvä fyysinen pohja, jonka hän oli hankkinut maataloustöissä. Ensimmäisen Suomen mestaruutensa Pentti voittikin sokerijuurikkaan harvennuksessa. Urheilulajeista seiväshyppy nousi suosiksi ja ensimmäinen meriitti oli hopeamitali 16 vuotiaana poikaurheilupäivillä.

Uran jälkeen Nikulaa on kunnioitettu postimerkillä 1994 ja Pro Urheilu palkinnolla 2006. Kesäkuussa 2012 paljastettiin Somerolla kuvanveistäjä Sofia Saaren tekemä patsas. Vuonna 2014 Nikula valittiin suomalaisen seiväshypyn Hall of Famen kunniakerhon jäseneksi.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pentti_Nikula

https://www.seivastalli.fi/seivashypyn-hall-of-fame/seivashyppaajat/pentti-nikula/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: