Citius, Altius, Fortius – Pertti Karppinen

Pertti Johannes Karppinen (17.2.1953) on kolminkertainen soudun olympiavoittaja. Raision kaupunki tilasi kuvanveistäjä Kerttu Horilalta taideteoksen kunnioittamaan Karppisen menestystä 1980-luvulla. Taideteos paljastettiin Kerttulan urheilukeskuksen alueella 1988. Taideteos ei ole tyypillinen henkilöpatsas vaan se on kolmiosainen – materiaaleina teräs, pronssi ja betoni.

Karppinen oli ensimmäinen suomalainen soudun olympiakultamitalisti voittaessaan yksikkösoudun kultamitalin Montrealissa 1976. Hän jatkoi kultaketjuaan kaksissa seuraavissakin kisoissa – Moskovassa 1980 ja Los Angelesissa 1984. Olympiauraansa Karppinen jatkoi vielä 1988 Soulissa ja 1992 Barcelonassa, muttei enää selvinnyt finaaleihin vaan saavutti sijat 7 ja 10.

MM-kisoissa Karppinen saavutti yksiköissä 2 kultamitalia, 2 hopeamitalia ja yhden pronssimitalin ja yhden hopeamitalin pariairokaksikossa veljensä Reiman kanssa.

Pertti Karppinen on syntynyt Vehmaalla mutta muutti teini-ikäisenä Raisioon. Soutuinnostuksen hän sai veljiltään – kolme hänen veljeään on myös voittanut Suomen mestaruuksia soudussa. Karppinen ei uransa aikana kertaakaan hävinnyt toiselle suomalaiselle yksikkösoudussa ja viimeisimmän SM-mitalinsa hän saavutti kaksikossa 56-vuotiaana vuonna 2009 yhdessä poikansa Juhon kanssa.

Siviiliurallaan Pertti Karppinen on toiminut mm. palomiehenä, palomestarina ja hierojana.

Karppinen valittiin kaksi kertaa (1979 ja 1980) vuoden urheilijaksi Suomessa ja peräti 20 kertaa vuoden soutajaksi. 2016 Karppiselle myönnettiin Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansioristi, joka voi samanaikaisesti olla vain 12 suomalaisella urheilijalla.

Pertti Karppinen Wikipediassa

Suomalaiset Olympiavoittajat – Pertti Karppinen

Jätä kommentti

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus